februar 28, 2022

the inside scoop on the neck jig

Nylig har Jeg fått mange henvendelser til min spesialbygde nakkejig, som jeg designet og bygget meg selv og er veldig stolt av. Mens ideen om en nakkejig har eksistert lenge (Se Dan Erlewines eksempel: http://www.stewmac.com/shop/Tools/Jigs/Erlewine_Neck_Jig.html), har jeg funnet ut at kommersielle eksempler bare ikke kutter det helt. Så jeg bygde min ut av .63mm stål, med 6 dial indikatorer og 7 hals støtter. Overkill? Jeg tror ikke det – nøyaktighet er nøkkelen her, og det er viktig for meg å være så presis som mulig.

men hvordan fungerer det, akkurat, spør du? Vel, jeg har satt sammen dette raske lille innlegget med nyttige bilder for å prøve å illustrere hva nakkejiggen gjør. For det første er det viktig å vite at nesten hver gitar kan ha nytte av fretwork. Frets må være nivå med hverandre innenfor en toleranse på mindre enn .01mm for å spille ren med lav-ish handling, og nesten ingen gitar produsenten i verden er opptatt av det nivået av nøyaktighet når de bygger 800 gitarer en dag(Ahem…Gibson, Fender…). For det andre oppfører gitarhalser ikke slik du tror: spenningen av strengene, truss stang, og at bestemt stykke tre alle arbeide med og / eller mot hverandre på måter som gjør det umulig å gjette hvilken form halsen vil ta på i ulike situasjoner. Du vil ikke at gitar tech å bare gjette, gjør du?

Skriv inn halsen jiggen. Bortsett Fra En Plek-maskin (som jeg har brukt, og håper å eie en dag), kan du ikke oppnå nøyaktige resultater med mindre du har en av disse. Her er hvorfor: vurder denne vakre pre-Ernie Ball Stingray, som er festet inn i nakken jig:

 neck jig

Merk at den er lastet inn i neck jig i spilleposisjon. Dette er veldig viktig, som du snart vil se. I denne posisjonen, jeg justere truss stang for å få halsen så rett som mulig, og deretter null ut alle 6 dial indikatorer som leser baksiden av halsen. Her er de tre første nærmest headstock:

hals jig

neste, jeg snu halsen jig i arbeidsstilling:

neck jig

se nå hva som skjedde med tallindikatorene:

 neck jig

De har falt tilbake så mye som 1,2 mm! Ja, tyngdekraften suger, og det påvirker virkelig formen på instrumentets hals. Nå, se hva som skjer når jeg tar strengene av:

neck jig

neck jig

nakken har falt enda lenger: en annen millimeter og en halv! Så, bare ved å vende bassen over og ta strengene av, har nakken skiftet 2,5 mm-hvordan kunne man forutse det uten å måle det? Hvis jeg skulle prøve å utjevne fretsene uten å ta hensyn til denne nakkebevegelsen, ville jeg fly blind, og i utgangspunktet bare gjette hvor fretsene skal være. Det er rett og slett ikke bra nok – jeg vil ha nøyaktighet! Heldigvis har jeg nakkejiggen, som gjør at jeg kan kompensere for instrumentets posisjon og strengspenning, og jobbe på fretsene i virkelige spilleforhold.

Ved hjelp av en saksjekk og nakkestøttene kan jeg heve nakken tilbake til den opprinnelige posisjonen, referere til tallindikatorene tilbake til null, og jobbe på fretsene med en grad av nøyaktighet som man bare ikke kan oppnå uten å bruke de riktige verktøyene.

neck jig

jeg er ikke fornøyd med gjetning arbeid. Hvis det er en mer nøyaktig, effektiv måte å gjøre ting på, så handler jeg om det. Som var akkurat drivkraften til å designe og bygge min egen nakke jig. I mitt sinn er det bare to måter å gjøre noe på: den riktige måten, eller feil måte. Det er et enkelt valg å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.