februar 4, 2022

Skal jeg avle fra min tispe?

Å bestemme om du skal avle fra et kjæledyr kan være veldig vanskelig; og det er veldig enkelt å snakke deg selv til å gjøre noe du senere angrer på…! Så i denne bloggen ser vi på noen av tingene du må vurdere når du avler fra et kjæledyr tispe…

er hennes gener gode nok til å bevare?
Bare fordi en hund er et fantastisk kjæledyr, med en flott karakter og temperament, følger det ikke nødvendigvis at hun er godt avlsmateriale. Husk også at det er tusenvis av hjemløse hunder i redningssentre – du bør ha en god grunn til å legge til antall hunder i verden.

nå betyr Det Ikke at du ikke skal avle fra henne – men du må være sikker på at du legger til noe spesielt for hundens genpool. For eksempel er det vanligvis uklokt å avle en crossbred hund, med mindre det er noe spesielt du vil bevare – dette er fordi du ikke aner hvordan valpene vil vise seg! Jeg vil også påpeke at «raser» som Jackpoos eller Labradoodles med hensyn til genetikk er kryssbredder – de kan ikke avle sanne – Renrasede hunder har svært begrenset genetisk variasjon, noe som betyr at avkomene sannsynligvis vil være fysisk, så vel som genetisk, lik foreldrene; dette er ikke nødvendigvis sant for kryssbredder, på grunn av et genetisk fenomen kjent som maskerte recessive gener.

hvis din tispe har eller har hatt noen potensielt arvelige sykdommer (som en undershot kjeve, entropion – slått i øyelokkene – eller en korsbåndsskade), vil du ikke avle fra henne. Du bør heller aldri avle en hund uten en god hofte-og albue score; og du kan også vurdere Å få DNA-tester gjort for andre genetiske forhold kjent i rasen-gi oss en ring, og vi vil kunne gi deg råd om hvilke tester som er tilgjengelige. Dessverre er det for mange hunder fra substandard blodlinjer blir produsert, spesielt når rasen er i mote, noe som resulterer i alvorlige helse-og velferdsproblemer i fremtidige generasjoner.

er hun medisinsk en god kandidat for avl?
med andre ord, er hun fysiologisk og medisinsk skikket til å bli parret og bære et søppel? Den første tingen å vurdere er hennes alder – som en tommelfingerregel starter hundene sine årstider i sitt andre år av livet; dette er imidlertid veldig variabelt-spesielt mellom raser, da gigantiske rasehunder er mye langsommere for å nå modenhet enn små raser er. Generelt sett er det imidlertid aldri lurt å avle en tispe for første gang under 1 år og over 7 år. For de fleste hunder er imidlertid 2 år det sikre minimumet. Hvis du vurderer å avle en ung eller eldre tispe, gi oss en ring, og vi vil kunne gi deg råd.

det neste spørsmålet er om hun har noen medisinske tilstander som ville gjøre det vanskelig, eller umulig, å bære et søppel vellykket. For dette må du ta med henne inn – gjør en avtale for å se en av våre veterinærer for en pre-breeding sjekk. Forhold som kan svekke hennes avl evne inkluderer bekken skader, hormon ubalanser Som Cushings Sykdom, og mange flere, så la oss sørge for at hun er i tip-top stand!

Kan du ta vare på henne mens gravid og valping?
Graviditet i seg selv er ganske enkelt for de fleste tisper – men valping kan være veldig vanskelig på dem. Du må vite hvilke faresignaler du skal se etter, når du skal ringe oss, og når det er en nødsituasjon. Du må også budsjettere for graviditetsskanninger og et beredskapsfond for å dekke en keisersnitt hvis valping går dårlig.

er du lovlig dekket?
det er en spesifikk lov som dekker avl tisper-Avl Og Salg Av Hunder (Velferd) Act 1999; dette betyr at du trenger en lisens til å avle fra en tispe hvis du produserer 5 eller flere kull per år på stedet – eller hvis kommunen mistenker at du er avl for kommersiell gevinst. Hvis du er i tvil, kontakt ditt lokale Miljøhelsekontor for råd (merkelig, de er de ansvarlige for å håndheve Loven!).

Hva vil du gjøre med valpene?
en tispe kan produsere opptil 12 (eller enda mer!) valper i et enkelt kull (selv om dette er sjeldent). Du må være i stand til å ta vare på dem, få dem vaksinert og microchipped, og deretter finne gode kjærlige hjem for dem alle. Kan du gjøre det?

vil fordelene oppveie de potensielle kostnadene?
Vellykket avl og oppdrett av et kull med valper er utrolig tilfredsstillende; det er imidlertid også dyrt og noen ganger hjerteskjærende. Du må være klar for det – og ikke anta at du nødvendigvis vil tjene pengene tilbake når du selger valpene!

hvis du vil avle din tispe, gi oss en ring og vi kan snakke deg gjennom alle detaljene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.