januar 1, 2022

kommer vi nærmere herding skallethet?

Skallethet er en svært vanlig tilstand som rammer rundt halvparten av alle menn i en alder av 501. Det påvirker også kvinner, selv om dette er sjeldnere og vanligvis bare påvirker toppen av hodet. For noen mennesker er skallethet en normal og akseptabel del av aldring. For andre er det svært plagsomt. Det finnes behandlinger tilgjengelig, men vi har fortsatt ikke en kur mot skallethet. Les videre for å finne ut mer.

Skallethet: en oversikt

hos menn, hårtap starter ved tinningene og hårfestet gradvis forsvinner over tid for å danne En ‘M’ form. Til slutt, noen menn vil være helt skallet. Mannlig mønster skallethet er arvelig, og er knyttet til nivåer av testosteron i kroppen som konverterer TIL DHT, et hormon som forårsaker hårsekkene til å krympe. Hårtap kan starte i alle aldre1.

hos kvinner, håret vokser tynnere over og kan danne en skallet flekk på toppen av hodet, men hårfestet ikke falle og sjelden resulterer i total skallethet. Årsakene til kvinnelig skallethet er ikke så klart, og det er ikke tenkt å være arvelig. Skallethet er mest vanlig etter overgangsalderen, noe som betyr at det kan være knyttet til hormonnivåer1.

behandling av skallethet

hos kvinner, håret vokser tynnere over og kan danne en skallet flekk på toppen av hodet, men hårfestet ikke falle og sjelden resulterer i total skallethet. Årsakene til kvinnelig skallethet er ikke så klart, og det er ikke tenkt å være arvelig. Skallethet er mest vanlig etter overgangsalderen, noe som betyr at det kan være knyttet til hormonnivåer1.

Finasteride

Finasteride Er en behandling for mannlig mønster skallethet, som du tar en gang daglig i tablettform. Det fungerer ved å hindre testosteron fra å bli omdannet til dihydrotestosteron (DHT). DHT fører hårsekkene til å krympe, som er hva som forårsaker hårtap. Ved å hindre sin produksjon, hjelper finasterid å stoppe skallethet og selv fremme hår regrowth1.

det kan ta opptil seks måneder før resultatene av finasterid blir synlige, og balding prosessen starter igjen innen et år hvis du slutter å ta det. Det anbefales derfor å begynne å ta tablettene så snart hårtapet begynner.

Bivirkninger inkluderer tap av sexlyst og manglende evne til å få eller opprettholde ereksjon, selv om de er uvanlige med mindre enn en av 100 menn som opplever bivirkninger1.

Minoxidil

Minoxidil brukes til å behandle både mannlig og kvinnelig mønster skallethet. Det kommer som en lotion som du gni inn i hodebunnen en gang om dagen, og den er tilgjengelig uten resept. Det er ikke klart hvordan det fungerer, men det har vist seg å stoppe eller redusere hårtap hos noen mennesker og fremme hårgenvekst hos andre. Kvinner har en tendens til å se bedre resultater med minoxidil enn menn gjør; rundt en av fire kvinner rapporterer håret regrowth1.

som med finasterid, tar det flere måneder å bruke minoxidil for å se noen effekt. Eventuelt nytt hår vil falle ut hvis du slutter å bruke det, og balding prosessen vil fortsette. Det er to styrker tilgjengelig: 2% og 5%. Selv om det ikke er klart om 5% lotion er mer effektiv, er det mer sannsynlig å forårsake bivirkninger som tørr eller kløende hodebunn1.

Ny forskning og potensielle kurer

de eksisterende behandlingene er ikke effektive på alle, og de må brukes konsekvent ellers hårtap gjenopptas. Imidlertid er det mange forskere som fortsatt strever etter en kur mot skallethet. Flere nyere funn har blitt gjort2, noe som med tiden kan føre til lovende nye behandlinger for mannlig og kvinnelig mønster skallethet.

KROX20 protein, SCF-gen: dette proteinet har nettopp blitt identifisert av forskere ved University Of Texas som det som ‘slår på’ hudceller og gir dem signalet til å vokse hår. Det produserer OGSÅ SCF (Stem Cell Factor) som spiller en avgjørende rolle i hårfarge.

Genetikk av mannlig mønster skallethet: en fersk studie av forskere ved University Of Edinburgh har identifisert 287 genetiske signaler involvert i mannlig mønster skallethet.

Defekte immunceller: University Of California-San Francisco forskere har funnet ut at defekter i en immuncelle kalt Tregs spiller en rolle i mannlig mønster skallethet.

jak-hemmere: En Columbia University Medical Center studie har funnet ut at hårvekst kan gjenopprettes ved å hemme Janus Kinase (JAK) familien av enzymer som ligger i hårsekkene.

Stamceller: Forskere Ved Sanford-Burnham Medical Research Institute har utviklet en måte å skape nytt hår ved hjelp av stamceller.

for å finne ut mer om mannlig mønster baldness les vår artikkel Med Lloyds Online Doctor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.