mars 9, 2022

Hvordan Trekke En Tann Ut: Risiko, Metoder Og Alternativer

Bidragsytere: Amanda Napitu
Publisert: 21. desember 2020
Oppdatert: 15. November 2021

Lurer du på hvordan du trekker en tann ut hjemme? Stopp der! Med mindre du er en utdannet tannlege, eller vi snakker om en super wiggly baby tann, bør du ikke prøve å fjerne en tann selv.

hvordan trekke en tann ut
den eneste sikre måten å trekke en tann på er å gå til tannlegen

Og selv om det er en baby tann, er det best å la det falle ut alene, uansett hvor løs det allerede er.

Å Fjerne en tann hjemme kommer til å sette deg i fare for infeksjon, for ikke å nevne enorm smerte. En tur til tannlegen vil sikre at du får riktig behandling og beskytte andre tenner og generelle tannhelse. Hvem vet, kanskje tannlegen kan redde tannen du tror må fjernes!

så la oss se på hvorfor en tann kanskje må trekkes, hvordan du gjør det hjemme, og årsakene til at du ikke bør prøve det selv.

når må en tann fjernes?

Mennesker har to sett med tenner i livet. Det første settet, baby tenner, blir vanligvis løs naturlig faller ut på egen hånd. Noen ganger kan en løs tann henge rundt i noen uker før du kommer ut. På dette tidspunktet vil mange barn prøve å hjelpe prosessen ved å vri den rundt med fingrene og tungen.

hvis de ber om hjelp, pakk et stykke rent gasbind rundt tannen og vri det forsiktig frem og tilbake. En veldig mild vri kan hjelpe det til slutt sprette ut. Du bør aldri prøve å trekke ut en tann som ikke er løs nok, siden dette kan påvirke den permanente tannen som utvikler seg nedenfor.

som du kan forestille deg, er samtalen når det gjelder å trekke voksne tenner ganske annerledes. Voksne tenner er ment å vare livet ut, men må kanskje fjernes hvis ett av følgende oppstår:

 • Overdreven tannråte og tannkjøttsykdom
 • tanninfeksjon
 • visdomstannspåvirkning
 • Hyperdontia
 • Skader som ikke kan repareres

hvis du opplever sterke smerter og lurer på hvordan du skal trekke ut tannen, gå til en tannlege i nødstilfelle eller ring nhs111 for råd. De kan ikke fjerne tannen med en gang, men kan administrere sterke smertestillende midler og antibiotika hvis det er tegn på tanninfeksjon. Poenget er, du bør ikke trekke dine egne voksne tenner hjemme.

hvis du trenger råd om situasjonen din nå, kan Du chatte med en tannlege ved Hjelp Av JustAnswer. De har et team av kvalifiserte tannleger tilgjengelig 24/7 for å svare på alle dine spørsmål.

kan du trekke din egen tann ut hjemme?

det korte svaret er at du kan, Men du burde ikke. Å Fjerne dine egne chompers er svært vanskelig og vil være svært smertefullt hvis du ikke kan skaffe lokalbedøvelse.

Selv om det var rapporter om at folk måtte ty TIL DIY tannlegen mens tannleger ble stengt i de tidlige stadiene av pandemien, er situasjonen nå mye bedre. Det er fortsatt noen ekstra forholdsregler og begrensninger på plass, men de fleste tannlegepraksis er igjen åpne og prioriterer akutte pasienter (for eksempel de som vurderer å trekke sine egne tenner fordi de har så mye smerte).

hvis du har problemer med å få en avtale hos en tannlege i nærheten av deg, ring NHS111 for å få råd. Og hvis det er kostnaden for tannpleie som gjør at du vurderer EN DIY-utvinning, se om du er kvalifisert for billig ELLER gratis nhs tannpleie.

hvordan trekke ut en tann hjemme

Hvordan trekke ut en løs tann
Å Binde en streng til tannen og et dørhåndtak kan være en effektiv metode for å trekke barnets tenner

du besøker en kvalifisert fagperson. Vi anbefaler ikke at du tar dine egne tenner ut, men hvis du må, her er noen måter det kan gjøres.

‘Streng og dør’ tilnærming

hvis barnets tann er i ferd med å falle ut, kan du prøve denne metoden for å underholde barnet ditt, men kraft vil ikke være nødvendig hvis tannen er virkelig klar.

Tannleger anbefaler ikke å rive en tann ut av et barns munn, da det kan skade vev. Denne metoden bør aldri brukes på voksne. Å ha tannen trukket ut av munnen din via streng festet til en dørhåndtak er mye mer sannsynlig å ende i alvorlig smerte, infeksjon og ytterligere tannskader enn suksess.

hvis du vil prøve denne metoden med et barns veldig løs tann:

 1. først knytter du en snor rundt den delen du føler må fjernes og knytter den andre enden til et dørhåndtak.
 2. stå så langt unna døren som strengen vil nå og få en annen person til å smelle døren lukket.

hvis du er et barn med en løs tann, kan denne metoden fungere ganske bra og er for det meste smertefri. Men hvis du er en voksen med en skadet tann, kan denne metoden føre til skade på nærliggende tenner, roten eller beinet under tannkjøttet.

Tenger tilnærming

Denne metoden er utrolig farlig og vil ikke fungere bra for noen uten mye flaks. I utgangspunktet tar du tak i den berørte tannen med et par (ideelt sanitiserte) tanger og prøver å trekke den ut. Hvis du i teorien skulle prøve denne tilnærmingen (som du aldri bør gjøre), må du sørge for at du har litt gasbind pakket rundt plier-tipsene for å redusere risikoen for tannbrudd.

denne metoden kan også skade omkringliggende tenner veldig lett og føre til en verden av smerte og andre farligere problemer hvis det ikke gjøres riktig. Plus, med mindre du prøver å trekke en løs tann ut, kan du bli overrasket over hvor mye kraft er nødvendig. Hvis du planlegger å ha din tann trukket av denne metoden så gå til en tannlege i stedet.

hvordan trekke en ødelagt tann hjemme

det enkleste svaret PÅ dette ER IKKE. hvis det er ødelagt, er din muntlige helse allerede i fare, og du bør besøke en tannlege. Hvis tannen bare har sprukket eller ødelagt og forårsaker smerte, kan du kanskje få en nødavtale.

Å prøve å trekke en ødelagt tann hjemme er spesielt farlig hvis du ikke har de riktige verktøyene. Risikoen for at flere stykker bryter av og skader tannkjøttet, beinet eller andre områder er for stor.

når tannleger trekker ut ødelagte tenner, inkludert de som har brutt av ved roten, tar de ikke bare dem med tanger, men bruker i stedet spesialverktøy (kalt heiser) designet for dette formålet. Nedenfor er en video av hvordan denne typen utvinning er gjort, hvis du virkelig vil vite. Du vil se at det ikke er noe lett oppnådd med verktøyene du har hjemme. (Advarsel: grafisk innhold, åpenbart)

hvordan trekke UT rct behandlet lavere molar

Å Fjerne en tannrot, hvor kronen har brukket av, er enda vanskeligere siden det er mindre struktur å få tak i.

Risiko for å trekke din egen tann

kanskje den største risikoen som følger med å trekke ut dine egne tenner er infeksjon. Selv om barnas tenner er greit å bli trukket ut (hvis de er veldig løs), bør du fortelle dem å holde hendene ut av munnen etterpå for å unngå å introdusere skadelige bakterier mens kontakten heler.

dette er det samme for voksne: hold dine egne hender ut av munnen din! Hvis du skal forsøke å fjerne en tann uten en tannlege i nærheten, som du ikke bør, bruk deretter hansker og sanitere alt grundig før og etter prosedyren.

andre risikoer for å forsøke en tanntrekking hjemme inkluderer:

 • Skader de omkringliggende tennene ved å slå dem med verktøy som ikke er ment for tannarbeid
 • Skader andre deler av munnen din hvis hånden glir
 • Bryter tannen eller knipser den på røttene, noe som betydelig kompliserer ting
 • Skader kjevebenet gjennom ekstraksjon med feil teknikk
 • Permanent nerveskade

ikke glem, du kan chatte med en tannlege online akkurat nå ved hjelp av justanswer. De kan være i stand til å gi deg noen råd om det beste løpet av handlingen før du prøver noe selv.

Hva du skal gjøre i en nødsituasjon

Vi har en full side om akutt tannpleie I STORBRITANNIA, men for nå er det en rask oversikt over hva du skal gjøre når du trenger akutt omsorg.

kan jeg trekke min egen tann ut
Besøk en tannlege i stedet for å trekke din egen tann

Du kan så rett Til En& E Hvis:

 • du har betydelig blødning som ikke vil stoppe
 • du opplever hevelse som gjør det vanskelig å svelge eller puste
 • du har opplevd traumer til tennene, munnen eller ansiktet

enhver tannbehandling gitt på et nhs-sykehus er gratis. Men de Fleste A&e avdelinger er ikke utstyrt for å håndtere tannproblemer; bare for å administrere smertelindring og antibiotika og kle eventuelle sår. Du trenger fortsatt å se en tannlege om det underliggende problemet.

hvis du har en brukket tann, alvorlig tann smerte, eller andre problemer som krever øyeblikkelig hjelp, bør du ringe din vanlige tannlegepraksis for råd. De skal kunne passe deg inn for en nødavtale. Hvis det ikke er mulig, prøv noen andre tannleger i ditt område eller ring NHS111.

hvis en fylling har kommet ut eller tannen din har sprukket, kan et midlertidig fyllingssett bidra til å reparere tannen og stoppe smerte på kort sikt. Du kan også prøve noen av disse hjemmemedisinene for tannpine for å redusere smerte mens du venter på å se en tannlege.

Konklusjon

vi anbefaler absolutt ikke at du prøver å trekke ut dine egne tenner. Du bør alltid søke hjelp fra medisinske fagfolk. Det finnes måter å trekke tannen selv hjemme, men risikoen forbundet med disse metodene er betydelig. Du kan ende opp med å trenge mer komplisert behandling enn hvis du gikk direkte til en tannlege.

NHS dental system er langt fra perfekt, men det eksisterer for å gi rimelig omsorg til ALLE I STORBRITANNIA. En nødavtale koster £23.80 I England, og du kan være kvalifisert for gratis eller reduserte kostnader avgifter hvis du mottar visse fordeler.

hvis du går imot alt dette rådet og bestemmer deg for å fjerne din egen tann uansett, følg våre tanntrekking utvinning tips for å minimere sjansene for infeksjon.

Vanlige Spørsmål

Kan jeg trekke ut min egen tann?

Ja, men bare fordi du kan trekke din egen løs eller ødelagt tann, betyr ikke at du burde. Risikoen forbundet MED DIY-metoder er ikke verdt det. Det er mange alternativer for å få profesjonell hjelp når du befinner deg i en dental nødsituasjon; å gjøre det selv er aldri det beste svaret.

er det trygt å trekke din egen tann?

Nei! Ikke prøv å fjerne dine egne tenner. Rådfør deg alltid med en profesjonell og søk råd fra en lege før du prøver å fjerne en tann. I tillegg er det en sjanse for at det kan bli frelst.

hvordan trekker du en tann uten smerte?

med mindre du har noen oral bedøvelse som banker rundt huset, er sjansen stor for at det kommer til å skade å trekke ut en voksen tann. Dette er bare en av de mange grunnene til at det er best å besøke en tannlege.

når det gjelder å trekke ut et barns løs baby tann, bør det ikke skade hvis du venter til den er klar.

Hvordan Trekke En Tann Ut: Risiko, Metoder og Alternativer

3 (60%) 15 stemme

Bidragsytere:
Amanda spesialiserer seg på å skrive informativt innhold om tannlegen. Hun har vært en fast bidragsyter til Dentaly.org siden 2017, og samarbeider med dusinvis av tannleger for å holde dette innholdet nøyaktig og oppdatert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.